Ben je aan het orienteren voor slimme smart verlichting in huis? Dan hebben we voor je een mooi overzicht die de consumentenbond heeft gemaakt begin dit jaar.
Het geeft een mooi overzicht van de keuze die je kan maken kom je er niet uit, neem dan contact op met ons we helpen je graag verder.
Philips Hue is door zijn installatiegemak het meest geschikt voor beginners. Het is óók het beste merk voor mensen die een veelzijdig en uitbreidbaar systeem wensen. Het is wel het duurste merk.
Ikea Trådfri en Woox zijn ook interessante merken voor beginners en veeleisende gebruikers.
Kruidvat Home is het goedkoopste merk en presteert voldoende. Een setje van 3 slimme witte lampen en een afstandsbediening kost op Kruidvat.nl €20. Voor minder dan €10 koop je er een bewegingssensor of slimme stekker bij.
De Kruidvat Smart app biedt ruime automatiseringsmogelijkheden. Nadeel is dat er soms vertraging zit in de communicatie tussen de apparaten onderling. Alles maakt een omweg via internet.
Ook relatief laag geprijsd zijn LSC (Action) en Hema Smart.
Je bestuurt de apparaten van Ikea Trådfri via je eigen lokale verbinding en niet via internet. Ook heb je geen persoonlijk account nodig zodat de apparaten werken zonder persoonlijke gegevens. Dit maakt Ikea Trådfri ideaal voor privacybewuste mensen.
De installatie is een beetje onhandig, al wordt hij wel goed uitgelegd. De apparaten zijn bovendien niet duur. Het assortiment is redelijk uitgebreid.
Andere privacyvriendelijke merken zijn Innr, Klikaanklikuit en Philips Hue.
Wij vinden dat een smarthome systeem 3 eigenschappen moet combineren:
Philips Hue is een goed smarthome-systeem voor zowel beginners als gevorderden. Met veel uitbreidingsmogelijkheden. Maar het is ook verreweg het duurste merk. Philips Hue is goed voor je privacy maar niet de allerbeste op dat punt. Daarom kan het zin hebben je breder te oriënteren.
Alle smarthome-apparaten in onze test communiceren draadloos via wifi of Zigbee. Het voordeel van het Zigbee-protocol is dat de verbinding stabiel is. Philips Hue, Ikea, Innr, Lidl en Woox gebruiken Zigbee. Het is speciaal ontworpen voor de aansturing van slimme apparaten.
Je hebt wel een extra netwerkkastje nodig (een hub), want het Zigbee-signaal komt niet uit je modem of router. Bij Ikea kun je ook zonder hub lampen bedienen, met een afstandsbediening.
Er zijn ook merken die wifi gebruiken voor de communicatie zoals die van Action, Kruidvat, Hema en Wiz. De betrouwbaarheid van de besturing hangt af van de kwaliteit van je eigen wifinetwerk.
Een nadeel is ook dat je de apparaten meestal niet meer kunt bedienen als internet eruit ligt. En met wifi reageren de apparaatjes vaak ook wat trager.