Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Waterbeheer feit of fictie?

1. Overdadig water geven op een zonnige dag zal bladeren verschroeien

Hoewel het een een goed idee is om te voorkomen dat u uw tuin op een zonnige dag water geeft, is dit niet omdat het ervoor zorgt dat jou planten verschroeide bladeren hebben. Dit is een stukje wijsheid onder de noemer ‘mythe’. Als het waar was, zouden alle planten worden gesisd elke keer dat er een zomerse douche is. In plaats daarvan zal water dat zich nog op de bladeren bevindt als de regen ophoudt snel verdampen, waardoor er geen schade ontstaat. Goed waterbeheer is de echte reden om niet te besproeien op zonnige dagen, omdat water geven op minder zonnige dagen de hoeveelheid vocht die verloren gaat door verdamping zal minimaliseren.

2. Het heeft gisteren geregend, dus vandaar is er geen water nodig

Ja en nee: het antwoord hangt er echt van af hoeveel het gisteren heeft geregend. Een hele dag regen van de dag ervoor betekent meestal dat er vandaag geen water nodig is. Lichte regen zal echter de grond niet verzadigen en zelfs een gematigde douche, na een droge periode, is misschien niet genoeg om de wortelkluit van een plant volledig te doordringen. In dit geval zou een infuuslijn zoals GARDENA’S Micro Drip-System uitkomst bieden, die de grond zacht en gelijkmatig bevochtigt om te voorkomen dat te veel water verdampt, doorsijpelt of wegvloeit.

3. Je kan een plant niet te veel water geven

Nog een mythe: je kan een plant doden door hem te veel water te geven. Irrigeren met te veel water kan wortelrot veroorzaken. Als het eenmaal binnen is, is het bijna onmogelijk te genezen en zal het resulteren in de dood van jou plant. Om dit te voorkomen kan je het beste voor aanschaf van een plant goed uitzoeken hoeveel water de plant nodig heeft. Wat je ook doet, houd je niet alleen aan de ‘inch-in-een-week’-regel. De hoeveelheid water die een plant nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het stadium van de groei, het soort aarde, het weer en de tijd van het jaar. Voor een optimale waterhuishouding kan je het beste voldoende water geven om het hele wortelsysteem te bevochtigen en de grond iets te laten uitdrogen voor je weer water geeft.

4. Droogte-resistente planten hebben geen water nodig 

Als je droogte-resistente planten hebt gekozen vanwege het weinige onderhoud, moet je niet vergeten dat ‘weinig water’ niet betekent ‘geen water’. Wanneer je een in een container gekweekte plant van een pot overbrengt naar een bloembed, blijven de wortels beperkt tot de vorm van dat vat. Tijdens het eerste groeiseizoen van de plant, moet het regelmatig worden bewaterd totdat de wortels ver genoeg groeien om in de grond van het bloembed te komen. Als de plant zich heeft genesteld heeft het mogelijk alleen extra water nodig tijdens langdurige droge perioden. Vergeet ook niet dat een plant beter zal groeien met een constante toevoer van vocht.

De les om mee te nemen is dat als je een goed waterbeheer toepast, het niet goed is om te werken op basis van geruchten en vermoedens.
Als je ergens niet zeker van bent, vraag het aan ons dé Gardena Micro-Drip specialist.
(Informatie Gardena)