Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.
De meeste mensen met een eigen tuin kiezen ervoor om hun tuinonderhoud zelf te doen, zonder hulp van experts. Vaak baseren ze hun keuzes voor het snoeien van bomen en struiken, het water geven van planten en het maaien van het gazon op wat ze denken dat het beste is, in plaats van op diepgaande tuinkennis. Wieden en grasmaaien zijn de meest voorkomende tuinklussen. Het water geven van planten gebeurt nog steeds meestal handmatig, waarbij het gebruik van een automatisch irrigatiesysteem meer uitzondering dan regel is. Toch zouden tuiniers met wat extra kennis over water geven en maaien niet alleen gezondere planten hebben, maar ook efficiënter water gebruiken.
Slim en efficiënt tuinieren
Zowel beginnende als ervaren tuiniers kunnen profiteren van slim tuingereedschap. Deze technologieën nemen repetitieve taken zoals grasmaaien en water geven uit handen, besparen tijd en maken het tuinieren een stuk eenvoudiger. Maar wat nog belangrijker is, is dat slimme technologie de planten ten goede komt door ze precies te geven wat ze nodig hebben. Daarnaast kunnen tuiniers meer inzicht krijgen in de behoeften van hun tuin.
Tuineigenaren kunnen bijvoorbeeld de gratis GARDENA smart app gebruiken om de irrigatie en het onderhoud van hun tuin rechtstreeks vanaf hun smartphone te plannen en te regelen. De app bevat een uitgebreide plantendatabase met meer dan 4.500 vermeldingen, die waardevolle zorginstructies en achtergrondinformatie biedt. Tuiniers kunnen alles te weten komen over een plant, van de hoeveelheid licht en water die hij nodig heeft tot de ideale grondsoort en of hij giftige delen heeft. Voor wie moeite heeft met het identificeren van planten, is er een handige fotoherkenningsfunctie. Met de mogelijkheid om tot vijf foto’s te uploaden, toont de app de beste overeenkomsten.
Water geven op het juiste moment
Intelligente bewateringsoplossingen zorgen ervoor dat planten precies op het juiste moment water krijgen. De app maakt gebruik van lokale weersvoorspellingen en houdt rekening met de veranderende tijden van zonsopgang en zonsondergang gedurende het seizoen. Netwerksensoren meten het vocht in de bodem en optimaliseren de watergift. Wanneer deze sensoren gekoppeld zijn aan de plantenbibliotheek, wordt het bodemvocht afgestemd op de specifieke eisen van elke plant, wat zorgt voor nog preciezere irrigatie. Dit betekent dat planten alleen water krijgen wanneer dat echt nodig is. Hierdoor worden de planten gezonder, omdat schimmelziekten minder kans krijgen op natte bladeren. Bovendien wordt onkruid onderdrukt doordat het beschikbare water grotendeels door de gekweekte planten wordt opgenomen.
Een verbonden tuin
Water geven en gazonverzorging kunnen perfect op elkaar worden afgestemd. Alle slimme apparaten van Gardena, zoals robotmaaiers, kunnen volledig worden geïntegreerd in een digitaal netwerk dat bekend staat als het slimme systeem. Hierdoor kan de robotmaaier op elk moment en vanaf elke locatie worden geprogrammeerd en bewaakt. Hij werkt onafhankelijk, ongeacht het weer, en kan gazons van verschillende vormen en maten aan. Het maaischema past zich automatisch aan de grasgroei aan en zorgt met een precieze trim voor een optimaal gezond gazon. Het gemaaide gras wordt als natuurlijke meststof op het gazon achtergelaten, wat het opruimen ervan overbodig maakt. Daarnaast is het mogelijk om het maaischema aan te passen om te voorkomen dat de maaier ’s nachts of in de schemering werkt, zodat nachtdieren niet worden gestoord.
Met behulp van LONA-technologie (locatie en navigatie) kunnen gazongebieden in de slimme app worden in kaart gebracht, en maaiactiviteiten kunnen afzonderlijk worden geconfigureerd voor specifieke zones. Robotmaaiers zorgen niet alleen voor een perfect verzorgd gazon, maar kunnen ook bepaalde gebieden overslaan om stukjes wilde bloemen te creëren. Deze bloemen zijn niet alleen prachtig, maar vormen ook een belangrijke voedselbron voor de lokale fauna.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.