Hoe krijg ik een mooi gazon ?

Het belang is een goede basis voor een gezond gazon, het kiezen van de juiste grasmix, het regelmatig maaien en verticuteren, bemesting en slimme bewatering.

Een goede bodem is de basis van een gezond gazon. De ideale basis voor een gazon is leemachtige zandgrond. Het toevoegen van voedingsrijke humus bij de wortels stimuleert de groei van het gras. Als u twijfelt over de kwaliteit van de bovengrond, is het aan te raden om slechte bovengrond te verwijderen en deze te vervangen door nieuwe grond.

Het type gazon dat u kiest, maakt ook een verschil in de gezondheid en uitstraling van uw gazon. Voor een gezond en onkruidvrij gazon is het de moeite waard om te investeren in een grasmix van goede kwaliteit. Vermijd grasrassen die niet aan de gebruikelijke kwaliteitscriteria voldoen. Siergazons, speelgazons en nutsgazons worden aanbevolen. De laatstgenoemde is een van de meest verkochte types, omdat deze veerkrachtig is en er tegelijkertijd goed uitziet. Het siergazon heeft fijnbladige grassen die dicht bij elkaar groeien, waardoor het er als een mooi tapijt uitziet.

Regelmatig maaien en verticuteren van het gazon is ook belangrijk voor de gezondheid ervan. Let bij het maaien erop dat u niet meer dan een derde van het bladvolume afsnijdt en dat u een maaihoogte van 35-45 mm hanteert. De GARDENA SILENO heeft precisiemessen die het gras strak maaien en u kunt ervan op aan dat u de gewenste maaihoogte krijgt. Het fijne maaisel fungeert als een natuurlijke meststof op het gazon, wat gezonde groei bevordert en tijd bespaart. Verticuteren is ook aan te raden, dit doet u door het gazon zo diep mogelijk te maaien, tot een hoogte van ca. 20-30 mm.

Bemesting houdt het gazon in vorm. Goede voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond gazon. Te weinig voedingsstoffen leiden tot zichtbare tekenen van tekorten, en dit kan leiden tot vertraagde groei, verkleuring van het gras en vatbaarheid voor ziekten. Door het gazon te bemesten, bij voorkeur voor een regenbui, voorkomt u dit. Het is ook mogelijk om ongeveer een derde aan meststof te besparen door maaisel te laten liggen en het gazon op die manier te mulchen. Robotmaaiers maaien zo vaak dat het maaisel altijd heel fijn is, terwijl klassieke maaiers mulchmessen hebben die het maaisel versnipperen en laten liggen.

Water is het laatste ingrediënt voor een mooi gazon. Slimme bewatering is essentieel voor een gezond en groen gazon. Gebruik een bewatering computer om het besproeiing werk makkelijker te maken, bijvoorbeeld via een App.